IMPRESII POST VIZITĂ DE LUCRU ÎN OLANDA – ȚARA LAPTELUI (28 iunie – 2 iulie 2017)

În cadrul vizitei, am participat împreună la întâlniri cu firme membre ale grupului Holland Dairy House (Barenbrug și Aeres) și cu alte importante entităţi olandeze de profil (Qlip și Weerribben Zuivel). Totodată, am vizitat trei ferme olandeze – dintre care una cu regim bio – și am participat la întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor de profil locale. Iar în utima zi a evenimentului, ne-am bucurat  împreună de expoziția internațională NRM Zwolle.

Cu prilejul vizitei pe care am facut-o companiei Barenbrug, important membru al grupului Holland Dairy House, reprezentanţii acesteia ne-au oferit câteva informaţii valoroase despre activitatea acestei firme, specializată în producţia de iarbă. Compania Barenbrug, al cărei fondator scria încă din anul 1904 cartea “Money in Grass”, deține în România, de 15 ani, o bază de cercetare la Brașov, unde testează diferite semințe pentru adaptarea la condițiile meteo din țara noastră. Totodată, în cadrul prezentării susţinute pentru invitaţii români, cu tema “Furaje pentru lapte”, specialiştii Barenbrug au subliniat faptul că iarba care poartă această marcă este o importantă sursă de energie, integrează fibre digerabile, are o valoarea de hrănire foarte mare şi este gustoasă contribuind la sănătatea animalelor şi la creşterea producţiei de lapte. Metoda furajării cu iarbă este una foarte bună, are o rată de digestibilitate superioară (de 72%) şi un conţinut superior de zahăr, fiind, în acelaşi timp, o soluţie convenabilă din punct de vedere al costurilor, în contextul creşterii susţinute a preţurilor concentratelor în ultimii ani. O dietă formată din porumb şi iarbă poate avea rezultate deosebite cu investiţii minime în iarbă care pot atinge o valoare cuprinsă între 3,63 de euro/zişi3,34 de euro/zi pentru o vacă, în timp ce suportul de energie atinge valoarea maximă. Barenbrug oferă soluţii personalizate pentru ferme şi asigură o valoare hrănitoare mai mare decât iarba comună, precum şi venituri în creştere cu până la 350 de euro ha/an.

Grupul Aeres are aproximativ 1.200 de angajaţi şi instruieşte aproximativ 12.000 de studenţi, sute dintre aceştia pe termen scurt. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 110 milioane de euro, Aeres are puncte de lucru în 14 localităţi din centrul Olandei, asigurând, totodată, servicii de educaţie şi în alte locaţii. Totodată, Grupul Aeres, membru al Reţelei Borderless, deţineun departament propriu specializat în cercetare şi inovare şi are expertiză specifică în antreprenoriat, domeniul agrifood, sănătatea animalelor, educaţie şi dezvoltare, tehnologii de producţie, dezvoltare ecologică etc. Totodată, grupul deţine Universitatea de Ştiinţe Aplicate (UAS), cu sedii în Almere, Dronten şi Wageningen. În cadrul programelor de studii ale facultăţilor din cadrul UAS, activităţile practice au o pondere cuprinsă între 30% şi 50%, iar accentul se pune pe formarea în abilități/competențe personale și profesionale, dar şi pe conexiunea foarte puternică cu companii specializate atât în domeniul educației, cât și cel al cercetării aplicate. Iar rezultatele vorbesc de la sine… Peste 80% din absolvenţii universităţii îşi găsesc un loc de muncă în cel mult un an de la absolvire.

O altă prezentare foarte interesantă la care am participat împreună a aparţinut organizaţiei private Qlip, supervizată la nivel guvernamental şi care are unul dintre cele mai mari laboratoare din industria laptelui, la nivel internaţional. Qlip deţine o echipă de peste 250 de angajaţi, experţi în siguranţă alimentară şi asigurarea calităţii lanţului laptelui, care realizează analize, teste, audituri, inspecţii şi acordă certificări. Cu acest prilej, am aflat că în Olanda se află 18.000 de ferme de vaci cu lapte, 62 de fabrici de prelucrare a laptelui şi 1,6 milioane de vaci cu lapte, iar exporturile de produse lactate atinge, anual, valoarea de 7.2 miliarde de euro, brânza fiind cea mai importantă categorie de produse livrată pe pieţele externe. Totodată, am mai aflat că Olanda deţine o cotă de piaţă de 35% pe plan european, în timp ce un procent de 45% din total este asigurat de Germania, Franţa şi Belgia, iar diferenţa este reprezentată de produse realizate în afara Uniunii Europene, în China, Nigeria şi Arabia Saudită. Printr-o colaborare strânsă cu partenerii săi, Qlip asigură bunăstarea şi siguranţa animalelor, sustenabilitatea fermelor şi calitatea alimentelor, implementând, constant, noi tehnologii.

În ceea ce priveşte vizitele la fermele olandeze, amintim de întâlnirile pe care le-am avut cu Niels Den Besten şi Andre Arfman. Primul dintre aceştia are doar 35 de ani, însă este preşedinte zonal în cadrul organizaţiei Friesland Campina, cea mai mare asociație din Olanda, alcătuită din 17.000 de membri activi. În acelaşi timp, Niels deţine o fermă în care a investit printr-un credit bancar rambursabil în 25 de ani 1,7 milioane de euro şi în cadrul căreia deţine 60 ha de teren şi 100 de vaci de lapte care asigură o producție de 1 milion de litri de lapte/an. În acelaşi timp, Andre Arfman, preşedintele asociaţiei tinerilor fermieri NAJK are, la rândul său, o fermă cu 170 de vaci cu lapte a cărei productivitate medie este de 9.200 litri de lapte/an.

2018-05-17T16:19:09+00:00