Primul somelier de lapte din lume, invitat special in standul HDH la INDAGRA 2018

Tânăr fermier olandez pasionat de agricultura ecologică, povestea lui Bas de Groot începe cu o postare pe Milk Story, o platformă deschisă de dezbateri privind produsele lactate.

Acolo Bas a fost invitat să scrie câteva rânduri în calitatea de mare amator și consumator de lapte (chiar și 4 litri pe zi). Articolul lui avansa ideea laptelui ca produs terroir ce poartă semnătura pământului. Laptele de vaca nu este doar lichidul gustos ce însoțește cerealele la micul dejun, cât o băutură complexă și de o mare diversitate. Fiecare pahar de lapte degustat este o experiență în sine. Vorbim însă despre un „terroir” mai puțin specific decât în cazul vinului, unde este mai ușor să poți identifica zona de origine.

“Laptele provenit de la o vacă hrănită 100% cu iarbă va avea un gust ușor fructat, în schimb ce, laptele colectat de la animale hrănite cu nutreț, va avea o textură mai cremoasă și o aromă migdalată. De asemenea, gustul laptelui este influențat și de rasă: vaca Jersey produce un lapte cu un gust deosebit, bogat în grăsimi și proteine.“ declară Bas. 

Bas a a devenit cu adevărat fascinat în momentul în care a gustat pentru prima dată lapte crud, direct de la sursă. Bogăția de arome l-a luat prin surprindere și i-a stârnit în același timp curiozitatea: oare ce gust are laptele provenit din diverse regiuni ale Olandei?. În prezent, cutreieră lumea întreagă pentru a degusta diferite tipuri de lapte și mai ales, pentru a educa consumatorii privind calitățile și proprietățile deosebite ale acestui aliment.

photo credit: Faye Pynaert

Ca somelier, este asemeni unui detectiv, urmărind ca prin simpla degustare și adulmecare a laptelui să afle cât mai multe detalii despre acesta precum tipul de sol de unde a provenit hrana vacii sau vârsta și rasa animalului. De preferat este ca laptele degustat să fie crud, singurul care păstrează cât mai mult din “informațiile“ căutate.

Activitatea lui Bas a captat atenția presei internaționale, publicații de renume precum radio BBC și Daily Telegraph publicându-i povestea. Mai mult, Bas a devenit imaginea unui nou produs de lapte lansat pe piața din Coreea, a jucat un rol esențial într-un documentar parte din proiectul The Great Big Story derulat de CNN și a fost invitat ca vorbitor la diverse evenimente internaționale (precum Coffee ReCo Symposium).


Pe data de 2 noiembrie, începând cu ora 11:30, Bas va găzdui la standul HDH o degustare de lapte românesc. Totodată, el va împărtăși fermierilor români prezenți sfaturi practice despre cum își pot pune mai bine în valoare laptele produs în fermă, cu focus pe calitatea și unicitatea produsului.


🐄 Expertiza companiilor membre în HDH este una amplă, de la sol până în tancul de răcire, oferind soluția completa pentru dezvoltarea unei ferme de vaci competitive și eficiente. 🐄

În total, 16 companii olandeze din domeniul producerii și al procesării laptelui vin în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, la întâlnirea cu fermierii producători de lapte din România, în standul HDH – 32, pavilion B2.

⏩  Vezi detalii

By | 2018-10-30T15:33:25+00:00 octombrie 14th, 2018|Fără categorie|0 Comments