FURNIZORI: Silozurile, grajdurile și serele, achiziționate în mod direct de către beneficiarii PNDR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a decis să realizeze o bază de date cu preţurile de referinţă pentru silozuri, grajduri și sere din cadrul proiectelor cu fonduri europene derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, un instrument similar, cu prețuri de referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, fiind, de asemenea, în vigoare, încă din anul 2014. Acest demers este în conformitate cu cerințele regulamentelor europene care reglementează sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din FEADR şi care prevăd ca sprijinul acordat beneficiarilor să respecte principiul rezonabilității costurilor. În acest sens, statele membre au obligația de a se asigura de faptul că toate costurile sunt stabilite printr-o metodă de calcul corectă, echitabilă și verificabilă şi să creeze o bază de date cu preţuri de referinţă pentru mașini, utilaje și echipamente specializate.

În prezent, AFIR a publicat, pe pagina sa oficială de internet, versiunea consultativă a acestui document – Ghidul Bazei de date cu prețuri de referință pentru silozuri, grajduri și sere din cadrul proiectelor cu fonduri europene derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

Aceasta se află în dezbatere publică timp de 10 zile (în perioada 18 – 28 septembrie 2017), iar funizorii de produse de acest tip, în colaborare cu partenerii/importatorii/dealerii proprii din România, sunt invitaţi să trimită, în acest interval, observaţiile lor direct către AFIR, pe adresa consultare@afir.info. Pe viitor, şi investitorii străini care accesează fonduri UE, vor putea profita de beneficiile implementării acestui document.     

”Silozurile, grajduri și serele care se vor regăsi în această Bază de date, vor putea fi achiziționate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție. (…) De asemenea, atrag atenția asupra faptului că în Baza de date se vor introduce prețurile de vânzare către beneficiarii PNDR, nu prețurile recomandate de producători”, a precizat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Elementele din categoriile menționate (silozuri, grajduri și sere) se vor introduce în Baza de date sub forma unor proiecte tip, funcționale, de către producător sau de către un singur importator/dealer al acestuia. Producătorul sau importatorul care înscrie elemente are posibilitatea de a încărca maximum 20 de proiecte tip pentru fiecare marcă din categoriile menționate. Actualizarea prețurilor se va realiza o dată pe an pentru fiecare marcă per trader, cu aprobarea conducerii AFIR și se va face la solicitarea oficială a producătorului/importatorului/dealerului care a înscris marca respectivă în Baza de date în urma analizării acesteia de către experţii AFIR.

By | 2018-04-16T14:53:00+00:00 octombrie 13th, 2017|Slider top|0 Comments